Category Archives: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πόλη που «Κινείται»

Για την παράταξή μας η κινητικότητα δεν είναι «υπαλληλικός» όρος. Είναι αναγκαίο στοιχείο μίας Πόλης Ζωντανής που θέλει οι πολίτες της να λειτουργούν ως κοινωνία συνοχής και ευημερίας.
Όλη η Πόλη πρέπει να γίνει μία «γειτονιά» και οι πολίτες της να μπορούν να την «κυκλοφορήσουν» και να την περπατήσουν άνετα , ευχάριστα και εύκολα.
Οι πεζόδρομοι, οι χώροι στάθμευσης, τα προσβάσιμα πεζοδρόμια, τα σύγχρονα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, η χρήση της τεχνολογίας για τις μετακινήσεις στην πόλη, τα ποδήλατα, δεν μπορεί να είναι προνόμιο άλλων.
Πρέπει να είναι δικαίωμα της Πετρούπολης και των κατοίκων της.
Η κυκλοφορία στην πόλη, με όποιο μέσο, δεν μπορεί να είναι φόβος. Είναι δικαίωμα και ανάγκη μίας πόλης ζωντανής που θέλει τους κατοίκους της «παρόντες» σε συνεχή βάση και επιδιώκει να είναι πόλος έλξης επισκεπτών.

Πόλη που «Ζει»

Συστατικό στοιχείο μίας οργανωμένης κοινωνίας είναι να μπορούν οι πολίτες της να τη Ζουν και να τη χαίρονται.
Η Πετρούπολη , με τη ραγδαία πληθυσμιακή της εξέλιξη, οφείλει τώρα να γίνει και Πόλη όπου πέρα από τόπος κατοικίας θα είναι και τόπος Ζωής.
Οι πολίτες της πρέπει να γίνουν καθημερινοί δέκτες των «λύσεων» που τους παρέχονται για τη ζωή τους στην Πόλη , να διαθέτουν συνεχή ενημέρωση όλων των δράσεων , των παρεμβάσεων και των δραστηριοτήτων που τους απασχολούν και τους ενδιαφέρουν και να είναι συμμέτοχοι στα δρώμενα της Πόλης μας.
Όλα όσα παρέχονται πρέπει να είναι ισότιμα προσβάσιμα σε όλους , η όποια ανταποδοτικότητα Δημοτικών δραστηριοτήτων να είναι άμεσα εμφανής και οι γειτονιές να βρουν βηματισμό και ζωή.
Καμία γειτονιά παραμελημένη, καμία γειτονιά «φτωχός συγγενής» , καμία γειτονιά «προνομιούχα» σε βάρος των άλλων.
Και βέβαια , συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του Δήμου, πρέπει να είναι η συνεχής διαβούλευση και συμμετοχή . Η διαρκής αλληλο-τροφοδότηση Δήμου και Πολιτών.
Η συμμετοχή στην τοπική διακυβέρνηση προσδίδει στην πόλη την ικανότητα της αυτό-ανανέωσης και της αναδημιουργίας κοινωνικοποιώντας στην πράξη την πολιτική εξουσία. Μέχρι να εφαρμοστούν θεσμικά τα τοπικά δημοψηφίσματα είναι αναγκαία η πρόβλεψη άμεσης συμμετοχικής ψηφοφορίας για κάθε σημαντικό θέμα του Δήμου.
Επίσης, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μπορούν να εφαρμοστούν στην ιστοσελίδα του δήμου. Θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θα δημιουργήσει σώμα «εκλεκτόρων», σε συμβουλευτικό επίπεδο.

Πόλη που «Επιχειρεί»

Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας , ο Δήμος δεν μπορεί να «σφυρίζει» αδιάφορα στην ανάγκη τόνωσης της τοπικής αγοράς, τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από παραγωγικές δραστηριότητες και την ανάγκη εξασφάλισης δραστηριοτήτων που ενισχύουν το Επιχειρείν.
Δε θέλουμε το Δήμο επιχειρηματία και εργοδότη.
Θέλουμε το Δήμο να βάζεις στόχους για την ανάπτυξη της Πόλης και το μοντέλο που αυτή θα έχει σε συνεργασία με όλους τους φορείς της.
Σε μία εποχή που η ανάπτυξη είναι το κύριο ζητούμενο, οι οργανωμένες αστικές αναπλάσεις σε συνδυασμό με το πολιτιστικό προφίλ της πόλης μας είναι ίσως η μοναδική ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας, αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των συμπολιτών μας, έσοδα στα δημοτικά ταμεία και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Θέλουμε το Δήμο δημιουργό θεσμών, πρωτοβουλιών και γεγονότων που θα δίνουν βηματισμό στην ανάπτυξη της Πόλης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα εξυπηρετούν τους στόχους και το μοντέλο ανάπτυξής της και θα δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία.
Θέλουμε ένα Δήμο που θα έχει όραμα για το «τι Πόλη θέλουμε» και θα προχωρά σύμφωνα με αυτό και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.
Θέλουμε ένα Δήμο που η δραστηριότητές του, το μοντέλο ανάπτυξής του και οι παρεμβάσεις του θα μπορούν να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και θα  «ανοίγουν» την αγορά εργασίας.

 

Υποδομές

Σε μία σύγχρονη Πόλη είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλες εκείνες οι υποδομές που φιλοξενούν τις λειτουργίες του Δήμου της και που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.
Δεν μηδενίζουμε και δεν απεμπολούμε ότι έχει γίνει στον τομέα αυτό.
Στόχος μας η ενοποίηση όλων των λειτουργιών του Δήμου, η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων και η εξασφάλιση υποδομών που θα καθιστούν την Πόλη λειτουργική, προσβάσιμη σε όλη της την έκταση, ευχάριστα βιώσιμη και σύγχρονη ως προς τις παροχές της προς τους πολίτες και τους επισκέπτες.
Οι υποδομές μίας πόλης δεν είναι μόνο ότι φαίνεται. Είναι περισσότερο ότι της δίνει μέλλον και υποστηρίζει τις λειτουργίες και τις ανάγκες των κατοίκων της μεσο-μακροπρόθεσμα.
Η ανάπλαση της πόλης μας και η αξιοποίηση της υπό-αξιοποιούμενης περιουσίας του δήμου μας είναι Έργα που -για να φέρουν άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα- καλούμαστε, να τα συντονίσουμε κάτω από ένα γενικό αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχεδιασμό και όραμα.

Αξιοποίηση πλεονεκτημάτων

Η Πετρούπολη μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα που της δίνει η γεωγραφική της θέση, η «διαδρομή» της στο χρόνο και η κοινωνική της σύνθεση .
Η Πόλη μας από Πόλη τερματισμός, λόγο των ορεινών όγκων , μπορεί και πρέπει να γίνει Πόλη Μόνιμος Προορισμός για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο.
Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί με τη συνεργασία Δήμου, φορέων και πολιτών, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας προς όφελος όλων.
Ο πολιτισμός, η ρυμοτομία, οι ορεινοί όγκοι, η νεανική σύνθεση του πληθυσμού, το επιστημονικό δυναμικό, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και η τοπική επιχειρηματικότητα , μπορούν να είναι το μείγμα των πλεονεκτημάτων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.
Για να αναπτυχθεί η Πόλη μας στο σύνολό της, χρειάζεται ένα νέο εμπεριστατωμένο Δημοτικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που θα προτάσσει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας.
Η Πετρούπολη του 2020 πρέπει να είναι μία πόλη Ευρωπαϊκή, με Έξυπνη και Διατηρήσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς.

Σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία

Μέσα στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα για την Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητο να υπάρξουν διαδικασίες που θα υπερβαίνουν τη διαχείριση των μειωμένων πόρων που διατίθενται.
Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων , της ενεργοποίησης των διαδικασιών κοινωνικής διαβούλευσης, της αξιοποίησης δυνατοτήτων σύμπραξης, της μείωσης δαπανών μέσω νέων τεχνολογιών και εξοικονόμησης ενέργειας.
Ταυτόχρονα αποποιούμαστε το ρόλο του Δήμου Επαίτη και του Δήμου που μεταβιβάζει τις ευθύνες του σε άλλες εξουσίες.
Διεκδικούμε με ώριμες και σοβαρές προτάσεις και προετοιμάζουμε δημιουργικές παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν ρευστότητα και υλοποίηση των στόχων μας.
Στόχος μας είναι η επιτάχυνση διαδικασιών, η μεγαλύτερη ευελιξία και η δυνατότητα για πολυπρόσωπα project.
Κινούμαστε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των Πολιτών, με διαφάνεια και χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς που απομονώνουν και στερούν πόρους και έργα.