Category Archives: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόλη της άθλησης

Ο αθλητισμός είναι διέξοδος , είναι ψυχαγωγία, είναι ευεξία σώματος και ψυχής για μικρούς και μεγάλους.
Υποχρέωση του Δήμου η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Άθλησης.
Δεν μας λείπουν τόσο οι υποδομές, παρά το ότι μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες με σωστή συντήρηση και αξιοποίησή τους.
Και βέβαια παραμένουν αναξιοποίητοι χώροι για αθλητικές δραστηριότητες το Άλσος της Πόλης, ο ορεινός όγκος και ο «εγκαταλειμμένος» χώρος πάνω από το Δημοτικό στάδιο Γρηγορίου που ολημερίς το χτίζουνε…..
Για εμάς οι βασικοί άξονες του προγράμματος αθλητισμού του Δήμου πρέπει να είναι:
Σωστή αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών.
Συνένωση δυνάμεων Δήμου και Συλλόγων για σωστή και ασφαλή άθληση.
Αξιοκρατική αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για το χώρο του Αθλητισμού και πραγματική ανταπόδοση των εισφορών των πολιτών που αθλούνται.
Αξιοποίηση του ορεινού όγκου για την εφαρμογή προγραμμάτων αθλητισμού σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς και συλλόγους.
Αξιοποίηση του Άλσους για την εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης και αθλητισμού.
Συνεργασία με τις σχολικές μονάδες για την εφαρμογή προγραμμάτων στα σχολεία και την αξιοποίηση των προαυλίων.
Ενίσχυση και «αποκέντρωση» προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στις γειτονιές.
Αναμόρφωση και αξιοποίηση και για αθλητικές δραστηριότητες του χώρου πάνω από το Δημοτικό στάδιο Γρηγορίου.
Σε μία Πόλη με νεανική σύνθεση πληθυσμού ο Αθλητισμό μπορεί να είναι συνεκτικό στοιχείο της λειτουργίας της και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε.

Πόλη της Τέχνης

Ο Πολιτισμός έχει ταυτιστεί με την Πετρούπολη με κυρίαρχο στοιχείο τη δημιουργία του Θεάτρου Πέτρας.
Ενός Θεάτρου που από μόνο του είναι πόλος έλξης καλλιτεχνών, δημιουργών αλλά και πολιτών.
Όμως, η σπασμωδική πολιτιστική πολιτική των τελευταίων πολλών χρόνων που ακολούθησαν τη λειτουργία του Θεάτρου , δεν έδωσε ένα βηματισμό εξέλιξης και ολοκληρωμένης πολιτισμικής ανάπτυξης.
Δεν αναπτύσσεται ο πολιτισμός χωρίς τους φορείς και τους συντελεστές του και δεν αναπτύσσεται με αδιαφανή διοικητικά μοντέλα «εκλεκτών» των διοικήσεων.
Πιστεύουμε , ότι όλες οι δημιουργικές πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης και οι άνθρωποι της τέχνης, οφείλουν και δικαιούνται να συμβάλουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την πολιτισμική ανάπτυξη της Πετρούπολης σε βάθος χρόνου και με συμφωνημένες αρχές και στόχους.
O Δήμος, χωρίς να διεκδικεί μονοπωλιακή εξουσία, οφείλει να πρωτοστατήσει στην επεξεργασία μιας πολιτικής για τον πολιτισμό, για τη στήριξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και των καλλιτεχνικών δυνάμεων της πόλης, να είναι ο εμπνευστής, συμπαραγωγός, υποστηρικτής και συνδιοργανωτής της πολιτισμικής ζωής.
Για εμάς ο Πολιτισμός είναι το ισχυρό πλεονέκτημα στην πορεία ανάπτυξης της Πετρούπολης. Είναι κινητήριος δύναμη και πηγή εξέλιξης.
Βασικά στοιχεία της πολιτιστικής πολιτικής , πιστεύουμε πως πρέπει να είναι:
Η μετεξέλιξη του Θεάτρου Πέτρας σε ένα ολοκληρωμένο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού αξιοποιήσιμο 12 μήνες το χρόνο.
Η συμμετοχή των πολιτιστικών ομάδων και των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου.
Η ενιοποίηση όλων των δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο στον τομέα του πολιτισμού και η αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.
Ο εκσυγχρονισμός των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου και η διεύρυνση του χρόνου παροχής πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Η αξιοκρατική αξιοποίηση των πόρων για το χώρο του πολιτισμού και η πραγματική ανταπόδοση των εισφορών από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου.
Η ενθάρρυνση της παραγωγής πολιτισμικού προϊόντος.
Η ριζική αναμόρφωση των πολιτιστικών προγραμμάτων του Δήμου με γνώμονα τη διοργάνωση γεγονότων καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων.
Ο σεβασμός στις διαφορές κουλτούρας των πολιτών, η διατηρεί και η ανάδειξη της πολιτισμικής ποικιλομορφίας της πόλης.
«Πολιτισμός» δεν είναι μόνο η ενασχόληση με την τέχνη.
Είναι και η κουλτούρα, οι αξίες, η καθημερινή ζωή και συμπεριφορά, η σχέση του πολίτη με τον άλλο και με τον χώρο.

Πόλη της Γνώσης

Κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της Πετρούπολης τα τελευταία χρόνια είναι η ενδυνάμωσή της, πληθυσμιακά, από νέους , δυναμικούς ανθρώπους.
Το στοιχείο αυτό , δημιούργησε νέες ανάγκες σε εκπαιδευτικές υποδομές αλλά πιστεύουμε πως ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα επιστημονικό πλεόνασμα το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Καμία πόλη, κανένας Δήμος, δεν μπορεί να αισθάνεται δημιουργικός , εάν δεν μπορεί να διασφαλίσει την ύπαρξη εκπαιδευτικών υποδομών για το σύνολο του πληθυσμού και εάν δεν μπορεί να διασφαλίσει την πλήρη λειτουργικότητα των υποδομών αυτών.
Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμους στόχους, για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης και την άρτια λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών , σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, είναι σημαντική ανάγκη.
Παράλληλα , μέσω Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και χρηματοδοτήσεων , οφείλουμε σταδιακά να εντάξουμε στο πρόγραμμα αυτό όλα τα θέματα ανάπλασης των αυλών των σχολείων και της μετατροπής των σχολικών κτιρίων σε «πράσινα», μη ενεργοβόρα κτίρια. Η ενέργεια αυτή, θα εξοικονομήσει επιπλέον πόρους για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και τη συντήρηση των υποδομών τους.
Στην κοινωνία της Τεχνολογίας και της Γνώσης , η Πετρούπολη δεν μπορεί αν μην αξιοποιήσει το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό που ζει σε αυτή.
Αξιοποίηση μέσα από θεσμούς όπως η δημιουργία ανοιχτού Πανεπιστημίου, η δημιουργία υποδομών δια βίου μάθησης και κατάρτισης, η ενισχυτική διδασκαλία και τα εξειδικευμένα σεμινάρια επιστημονικών ειδικοτήτων.
Θεσμοί που πρέπει να στηριχτούν στον εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών αλλά και να υποστηριχτούν από αντίστοιχα εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Και βέβαια, δεν υπάρχει γνώση χωρίς βιβλίο. Και η Πετρούπολη οφείλει να αποκτήσει στέγη για τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο Βιβλίο και θεσμούς που θα κάνουν το βιβλίο σημαντικό πόλο έλξης για τους πολίτες.

Υποδομές Αλληλεγγύης

Θέλουμε μία τοπική κοινωνία αλληλεγγύης με κέντρο τον άνθρωπο και ένα Δήμο στον οποίο η αντιμετώπιση των προβλημάτων του (της ανεργίας, της περίθαλψης των άστεγων και άπορων, της εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων), θα αποτελούν κυρίαρχη προτεραιότητα.
Η χάραξη Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Πρόνοιας και η επίδειξη ουσιαστικής μέριμνας για τους δημότες, πρέπει να υπερβεί την «πεπατημένη» και να μπορέσει να αγγίξει όλες τις υφιστάμενες ανάγκες.
Είναι δεδομένο πως τα ΚΑΠΗ, τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ, τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής μας και των προτεραιοτήτων μας.
Όμως , στην εποχή της κρίσης, δεν μπορούμε να μένουμε σε αυτά.
Στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που δίνονται στο Δήμο και την απευθείας πρόσβαση στις υπηρεσίες της ΕΕ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, η παράταξή μας έχει ως κύρια επιδίωξη την παροχή βασικών υπηρεσιών ώστε να εξασφαλίζεται, με οργανωμένο, διαφανή και προσβάσιμο σε όλους τρόπο, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η ποιότητα ζωής και η αξιοπρέπεια κάθε δημότη και κάτοικου της Πετρούπολης.
Πρώτη προτεραιότητα της Κοινωνικής μας πολιτικής η συμμετοχή σε ολοκληρωμένα προγράμματα δράσης και πρωτοβουλίες προώθησης της απασχόλησης στο πλαίσιο εθνικών ή περιφερειακών πολιτικών απασχόλησης, σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Στόχος άμεσα να προχωρήσουμε στην ίδρυση κέντρου επαγγελματικού προσανατολισμού και κατάρτισης, παρατηρητηρίου απασχόλησης και γραφείο διασύνδεσης προσφοράς και ζήτησης της εργασίας, καταγραφής των ανέργων και των ειδικοτήτων τους, ταμείου αλληλεγγύης με προσδιορισμένους πόρους από τις αναπτυξιακές δραστηριότητές του και συμπλήρωση του επιδόματος ανεργίας, σε συνδυασμό με απαλλαγή από δημοτικά τέλη, κατά την περίοδο της ανεργίας.
Η υποστήριξη των εργαζόμενων γονιών με δομές ενασχόλησης, διαδακτικής υποστήριξης και δραστηριοτήτων των παιδιών , δεν μπορούν να λείπουν από έναν σύγχρονο Δήμο , ταυτόχρονα με υποδομές πλήρους κάλυψης των αναγκών σε πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς και Νηπιαγωγεία.
Παράλληλα, η Πετρούπολη οφείλει να συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα ενδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας , τις διαδικασίες πρόληψης νοσημάτων και ασθενειών και της υγειονομικής υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να επιδιωχθεί και η συνεργασία και συμμετοχή όλου του επιστημονικού δυναμικού που ζει στην Πόλη μας και επιθυμεί να λειτουργήσει συλλογικά και αλληλέγγυα.
Από την Πολιτική Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου, δεν μπορεί σίγουρα να λείπει η συνεχής συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, κινήσεις που υποστηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, την Εκκλησία, τους επιστημονικούς Συλλόγους.
Για την παράταξή μας η Κοινωνία Αλληλεγγύης και Συνοχής είναι αρχή και κυρίαρχο συστατικό μας στοιχείο.
Είναι βασικός πυλώνας της Δημιουργίας ενός Δήμου ωφέλιμου, ανθρώπινου και σύγχρονου.

Ίσες ευκαιρίες

Η παράταξή μας έχει ως βασικό της συστατικό στοιχείο την έκφραση της καθημερινής πραγματικότητας της τοπικής Κοινωνίας που βιώνει προβλήματα, βλέπει το βιωτικό της επίπεδο να υποβιβάζεται συνεχώς, κυρίως μέσω της οικονομικής δυσπραγίας και αναζητά ευκαιρίες για καλύτερη και αξιοπρεπή διαβίωση.
Κανένας , λοιπόν, Μόνος του. Θέλουμε την Πετρούπολη Κοινωνία Συνοχής, Αλληλεγγύης και διαρκούς υποστήριξης των αναγκών των πολιτών.
Είναι ανάγκη πλέον να περάσουμε, από την ελεημοσύνη και το συνεχώς μειούμενο κρατικό επίδομα, στην αλληλεγγύη και την εξατομικευμένη κάλυψη των αναγκών του πολίτη σε τοπικό επίπεδο.
Με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλα τα δρώμενα και τις δραστηριότητες του Δήμου.
Με δράσεις που θα θεσμοθετούν πρωτοβουλίες και καθιερώνουν ενέργειες πρόσκαιρες.
Με αξιοποίηση πόρων και προγραμμάτων που καταπολεμούν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία.
Με διασφάλιση του δικαιώματος όλων στην Υγεία και την Παιδεία.